Visst kan man käka marsvin

posted in: Kul länk | 0

Det ska visst vara en delikatess i sydamerika. Men jag har inte läst på riktigt eller fixat nåt bra recept. Lite snopen blev jag när väninnan ringde, vi snackar ju inte varje dag precis. Hon och pojkvännen skulle till Turkiet och de behövde en marsvinsvakt. Ja va fasen tänkte jag det ska väl inte vara nån stor grej. Mat in, bajs ut och så lite kill under hakan. Det fixar jag.

Vad jag inte räknade med då var att de här två små råttorna var hennes ögonstenar. Först var förslaget att vi skulle bo i deras lägenhet i en vecka så de små djuren inte behövde bli stressade av miljöombytet. De var tydligen känsliga. Men där kände jag nog att ska jag se till dem får det allt bli här hemma.

I vilket fall var vi tvungna att komma över för att lära oss hur man gör. Lång instruktion om hö och grönsaker och vatten och rengöring och ögonsalva och vägning. Jo vägning. Hon skulle ta med en våg så dessa enkilosklumpar inte gick ner för mycket för då trivdes de inte.

Det är i dessa lägen faan rider mig. Jag tog upp den ena och kände in vikten, viskade till sonen att jo men det var allt lite kött på dem i alla fall. Efter en mördande blick och skarp tillsägelse om att Bosse och Svinto skulle leva och inte vara uppätna när de kom hem så fortsatte mina frågor.
-Blir det gott kött om man matar dem med vitlök? Är det OK om jag stylar dem lite?

När de väl kom med dem hem till oss hade hon glömt vågen så där sprack min idé om att väga dem fota dem och visa 300 g mer än normalt på skalan. Ja ja man kan inte få allt här i världen.

Men vad hon hade med var kilovis av grönsaker fast de fick inte äta för mycket då fick de ont i magen men jag kunde gärna ge dem en halv gurka var om dan fast inte för mycket av gurka det var bättre med de andra grönsakerna fast de gillade ju gurka bäst och så kunde jag rycka lite färskt gräs fast inte för mycket för då får de också ont i magen….

Stylingen jag hade hintat om tänkte jag dock inte gå miste om. I de här lägena är Google ens bästa vän.

 

 

Vi börjar väl med en enklare rätt. För den lilla hungern. Vitlök? Eller ska vi köra mer åt tomat och paprikahållet. Örtkrydda kanske?

image

Skickat till sonen: Jag tänkte vi kunde ha stek i kväll. Lindad i vitkål med en touch av vitlök och chili i sin egen sås. Men vill du ha potatis eller ris till? Vi har ganska mycket broccoli och morötter vi kan äta av också.känner sig hungrig.

Dagen efter hade vi kycklingklubbor en favoriträtt. Så in med kålen (utan handduk) grilla på så den fick lite färg på med chilisås och så resterna efter middagen.image

Buuurrrrpkänner sig mätt.
Här började några protestera mot att jag var elak och taskig. Någon erbjöd sig att vara marsvinsvakt nästa gång de skulle iväg.
Eftersom jag av gammal tradition brukar hänga djur i parken kunde jag ju inte låt bli den här gången heller.
Fassan har ju försvunnit så vikarie krävdes. Men att det ska vara så svårt att få fast ett marsvin, tur man har häftpistol.
Här började jag tycka lite synd om henne och la upp några mysbilder också. Där Bosse ”somnar in” tex.
Ska jag nu vara riktigt ärlig så gick jag ut i köket med hjärtat i halsgropen varje morgon. Marsvin blir inte så gamla och tänk om de hade dött på riktigt. Jag hade aldrig blivit förlåten.